page contents

Het fietsdorp reist vanaf 29 april langs Utrechtse wijken en door de provincie.

SportUtrecht lanceert in samenwerking met Wielerplatform Utrecht een gloednieuw concept in aanloop naar de start van de 75e Ronde van Spanje, die in 2020 zal starten Utrecht. Vanaf 29 april trekt de Vuelta Fietshub door de stad en de provincie Utrecht. In dit mobiele fietsdorp worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

De Vuelta Fietshub

De Vuelta Fietshub is een rondreizend fietsdorp, dat vanaf eind april opduikt in verschillende Utrechtse wijken, of één van de gemeenten waar het professionele wielerpeloton tijdens de etappe van Den Bosch naar Utrecht doorheen fietst. De kick-off vindt gelijktijdig met de landelijke kick-off plaats, op 29 april. Die dag vind je de Fietshub overdag in de wijk Overvecht en vanaf 16.00 uur ‘s middags op de Neude. In de Fietshub vind je naast BMX-pumptrack diverse creatieve en culturele activiteiten voor jong en oud.

Duurzame pumptrack

Absolute eyecatcher? De allereerste Plastic Track van Nederland. Deze mobiele BMX-baan is gemaakt van gerecycled plastic en gemaakt met  ’s werelds grootste 3D-printer. Op de Plastic Track rijden kinderen en hun ouders met een BMX fiets of een step. De Plastic Track is ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Het is een ontmoetingsplek voor jong en oud, een aanmoediging om meer te bewegen en een stimulans om na te denken over het verminderen van plastic afval. Duurzaamheid is een belangrijk doel van de Vuelta Fietshub. Er wordt tijdens de Fietshub dan ook actief plastic ingezameld. De Plastic Track is een initiatief van Stichting Pumptrack.

Creatief en cultureel programma

In de Fietshub is er ook op creatief en cultureel gebied veel te doen. Je vind er maakstation ‘Pimp your ride’, waar je samen met kunstenaars een kunstwerk van je fiets kunt maken. Ook kun je hier meedoen aan ‘Fiets je Abstract’: battle tegen je buurtgenoten met een verf-fiets. Kies met je team de mooiste kleuren verf, stap op de fiets en trap zo hard als je kunt. Degene die de verf het hoogste tegen de muur op laat spatten wint.

Programma voor scholen

Speciaal voor de jeugd is er een scholenprogramma opgezet. Scholen worden uitgenodigd om op vrijdagen de Vuelta Fietshub in hun wijk te bezoeken. Hier kunnen ze deelnemen aan een sportief en educatief programma. Voor groep 7 en 8 uit het basisonderwijs is er een clinic op de pumptrack, een muzikale workshop en een interactieve theatervoorstelling van de Bike Brothers. Voor het voortgezet onderwijs wordt er op een aantal locaties een mountainbike clinic gegeven en is er een samenwerking met het professionele wielerteam Jumbo-Visma, dat wielerclinics geeft.

Basisscholen (regulier én speciaal onderwijs) op loopafstand van de Fietshub worden deze week per email uitgenodigd om deel te nemen aan het programma. Voor de scholen is er ook een lespakket beschikbaar via La Vuelta Holanda.

Open chat
Heb je een vraag?
Hoi ik ben Silke, leuk dat je contact met onze stichting opneemt. Waar kan ik je mee helpen?