page contents

Onze missie en kernwaarden

Kinderen en volwassenen inspireren om spelenderwijs meer te bewegen in een wereld waar afval wordt ingezet als waardevolle grondstof en positieve impact heeft op mens, dier, milieu en maatschappij.

Duurzaamheid

Vanuit de circulaire gedachte ‘maken’ we van afval een grondstof. In ons geval is dat plastic. Door plastic op innovatieve wijze te recyclen ontstaat er een waardevolle grondstof. Zo doen we iets aan de grote afvalberg!

Gezondheid

 Spelen, sporten en bewegen, daar wordt ieder mens gelukkig en gezond van. Door laagdrempelige en veilige voorzieningen te ontwikkelen wordt bewegen voor iedereen toegankelijk.  

Opvallen

Een goede intentie heeft pas impact als het veel mensen bereikt en aanzet tot verandering. Wat we doen, doen we daarom aansprekend en met aandacht, zodat we motiveren en  inspireren.

Doen

Learning-by-doing, dat is de motor van innovatie en verandering. Uitproberen, met vallen en opstaan, experimenten, zoals een kind dat doet. Door te DOEN bereiken we doelen die in eerste instantie onmogelijk lijken.

Fun

Problemen omdenken naar leuke uitdagingen. Kinderen inspireren om uitdagingen in de huidige samenleving aan te pakken door plezier te maken. Daarmee maken we het verschil. En voor de volwassenen mag het natuurlijk ook gewoon FUN zijn!

Het avontuur

Stichting PumpTrack ontwikkelt laagdrempelige sport- en speelvoorzieningen van gerecycled plastic. Deze zetten mensen van alle leeftijden aan om meer te bewegen, bewuster met plastic afval om te gaan en plezier te hebben.

De plastic uitdaging

De plastic afvalberg groeit hard en zorgt voor enorme problemen. In oceanen raken schildpadden verstrikt in plastic zakjes, bossen liggen vol met plastic flesjes en kliko’s stromen over van alle plastic verpakkingen! Wij zijn een avontuur gestart waarbij we grote hoeveelheden plastic gaan recyclen en omtoveren in prachtige speelvoorzieningen voor kinderen en hun ouders. Bewuster omgaan met plastic en plastic afval omvormen tot waardevolle grondstof. Dat is het doel.

Buitenspelen en sporten

Wij helpen kinderen en hun ouders om van jongs af aan met plezier meer te bewegen en sporten. Wij zetten ons in om toegankelijke speelvoorzieningen te maken. We starten met de Plastic Track, een pumptrack van gerecycled plastic. De Plastic Track is multi-functioneel en nodigt mensen uit om op een leuke en laagdrempelige manier te bewegen. Een pumptrack heeft een brede aantrekkingskracht en het nodigt mensen uit elkaar te ontmoeten. Jongeren en ouderen brengen er samen de dag door en stimuleren elkaar om meer te bewegen.

Alle leeftijden

Wij vinden laagdrempeligheid en veiligheid belangrijke voorwaarden voor een speelvoorziening. Door een gemakkelijke instap kunnen de jongste kinderen participeren, en door slim te ontwerpen worden ook ouderen uitgedaagd. Ons eerste product is de Plastic Track van gerecycled plastic. Deze is multi-functioneel en geschikt voor alles op wielen. In combinatie met het educatieprogramma ontzettend leuk voor mensen die meer willen bewegen en iets aan het plastic probleem willen doen.

Reduce, re-use, recycle

De plastic berg groeit hard en we worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen voor mens, dier en natuur. Hoog tijd om daar iets aan te doen toch!?  

Om die berg te laten slinken is het erg belangrijk om iets te doen aan de toevoer. Dat kan onder andere door minder “single-use” plastic, zoals verpakkingsmateriaal, te gebruiken (reduce). De enorme toevoer een halt toe roepen is belangrijk, maar daarmee verdwijnt die plastic berg niet. We kijken dus juist ook naar de afvoer. Door slim hergebruik krijgen oude plastic producten een nieuw jasje en wordt de levensduur verlengt (re-use). In ons educatieprogramma werken we aan de bewustwording, want vaak liggen de oplossingen voor het oprapen.

Een nog veel grotere potentie om die berg te laten slinken zit in het recyclen van plastic. Op dit moment kan slechts ca. 30% van het ingezamelde plastic gerecycled worden. Dat komt enerzijds door hoe het plastic ingezameld en gesorteerd wordt, maar anderzijds door een gebrek aan innovatieve hoogwaardige producten die geschikt zijn om van gerecycled plastic te produceren. Daar gaan we iets aan doen! Logisch dus dat we gerecycled plastic gebruiken voor de productie van de Plastic Track.

Circulair en 100 jaar garantie

Plastic wordt nu vooral nog als afval gezien en belandt voor een groot gedeelte in onze oceanen, bossen en langs wegen. Daar veroorzaakt het grote problemen voor mens en dier. Als we hier iets tegen willen doen dan is de belangrijkste voorwaarde voor succes dat plastic niet meer wordt behandeld als afval, maar waarde krijgt als grondstof. Plastic spullen die na gebruik opnieuw de keten in gaan als grondstof voor nieuw gerecyclede producten. Zo komt het nooit meer als afval in de natuur terecht.

De Plastic Track is gemaakt van gerecycled plastic. Zodra de track buiten gebruik raakt of kapot gaat, dan nemen we deze terug zodat we er weer nieuwe Plastic Track delen van kunnen maken. We geven 100 jaar garantie, zodat onze kinderen ook kunnen spelen in een wereld met minder plastic afval.

's Werelds grootste 3D printer

Om hoogwaardige speelvoorzieningen van gerecycled plastic te maken is innovatie nodig. Daarom zetten we ’s werelds grootste 3D printer aan het werk om onze creatieve ideeën om te zetten in realiteit. De printer kan producten printen van wel 4 x 2 meter! Perfect voor onze Plastic Track. Door te experimenteren ontdekken we welke plastics het meest geschikt zijn voor recycling. Volg ons avontuur!

Educatie

Het doel van ons educatieprogramma is om kinderen te inspireren en de tools te geven om de volwassen te motiveren om meer te bewegen en bewuster om te gaan met plastic. Kinderen leren het best door te doen, dus daar hebben we de modules van het educatieprogramma ook op ingericht.  Maak kennis met superheld Turtle Timmy die met zijn vriendjes van alles beleeft. In coole tekenfilms neemt Timmy je mee op zijn avonturen waarbij hij de strijd aangaat tegen het plastic afval. Doe leuke opdrachten in de klas en leer BMX fietsen op de Plastic Track. Je kunt zelfs een eigen Plastic Track verdienen door plastic in te zamelen met je school!

Vanuit mijn passie om het verschil te maken zet ik me in om positieve impact te creëren binnen maatschappelijke thema’s. Dit doe ik met enthousiasme en daadkracht, want ik ben een echte doener. Mooie en toegankelijke producten en programma’s maken waar je blij van wordt. Daar krijg ik energie van.
Silke Smit-Brouwer

Ik zie problemen graag als uitdagingen en ik ga deze ook nooit uit de weg. Sterker nog, de speurtocht naar oplossingen die écht werken geven me energie! Tijdens mijn studie duurzame ontwikkeling deed ik onderzoek op Antarctica. Een overweldigende plek die me deed beseffen hoe kwetsbaar onze wereld is.
Tim Smit

Open chat
Heb je een vraag?
Hoi ik ben Silke, leuk dat je contact met onze stichting opneemt. Waar kan ik je mee helpen?